Идеи за забавляние в дъждовните дни

Categories Бебето и дететоPosted on

Често изпадаме в ситуация да се чудим какво още можем да правим с малките си съкровища, когато навън е дъждовно и се налага да останем вкъщи.
Представям ви няколко доста забавни и занимателни идеи които можете да правите с вашите деца според различната възраст в която се намират те.

За най-малките 1-3 години

В тази възраст можете да се занимавате с креативни игри, като:


– да строите кули от пластмасови/ картонени чашки за еднократна употреба (развива концентрация и моторика на детето) или да използвате конструктор, магнитен конструктор, мозайка или пъзел с по-големи части.

– да си играете с пластелин. Може да използвате готов от магазина или да си направите сами вкъщи домашен пластелин по следната рецепта:

  • 1 чаена чаша брашно,
  • 1/4 чаена чаша сол,
  • 2 пакета лимонена киселина
  • 1 л. олио,
  • 1 чаша вода
  • боя за яйца

Съставките се слагат на слаб огън и се бъркат, докато се сгъсти сместа. Добавя се по-малко брашно, докато престане да лепне и стане като истински пластилин (но малко по-мек). Може да се съхранява се в кутия или плик, за да не изсъхва.

-може да си направите крепост (под трапезната маса може да сложите различни възглавници и одеала и да покриете масата с чаршаф или одеало и да стане вашата крепост. Може да използвате фенерче или някакъв вид лампа на батерии за да бъде още по-вълнуващо за детето.


– Може да оцветявате с хранителна боя макарони и да си правите бижута от тях. Отново подходяща за случая е боята за яйца. Това освен занимателно ще бъде полезно и за фината моторика на детето.

-за голяма част от малчуганите рисуването на картини е изключително преживяване и могат да го правят с часове. Може да използвате различни технологии и да рисувате с пръсти, с боички, с пастели или моливи. А може и да лепите изрязани фигурки и различни предмети по картините си .

-напълнете вана или леген в банята и играйте с водата. Може да правите автомивка за коли, да къпете кукли или просто да играете с гумени рибки.
-включете детето в домакинските ви занимания. За нас това е досадна рутина, но за тях е толкова занимателно и интересно. Може да пуснете прахосмукачка, да бършете прах или да миете чинии, за тях това ще е доказателство, че вече са големи и мама им се доверява да ѝ помагат.

За по-големите от 4 до 8

В тази възраст вниманието е далеч по-лесно да бъде приковано за по-дълго време.

-без значение от пола йогата или малко зумба със сигурност ще се харесат на повечето деца. Освен, че са занимателни ще раздвижат малко децата и ще спомогнат за техният тонус.


– Можете да правите различни украшения или подаръци за баби и лели с подръчни материали. Можете да лепите, шиете и какво ли още не. Използвайте въображението си и направете от нищо- нещо.


– скрийте някъде „съкровище“ и детето да трябва да го намери като го навигирате с „топло“ и „студено“

-описвайте предмети, които без да назовавате трябва да го познае другият играч. Така ще развиете речевите умения и ще подобрите познаването на прилагателните именат. Например: „виждам нещо малко, жълто с кръгла форма“

– сложете малък предмет в непрозрачна торба/чанта и детето да познае предмета само с напипване без да го вижда.

В заключение ще кажа, че без значение от възрастта четенето на книги и пиенето на мляко с какао остават вечната класика за дъждовния ден! Дори да нямате нови книги препрочитането на стара хубава книжка върши чудесна работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *