Да си добър родител

Categories Бебето и дететоPosted on

Има много начини да отгледате щастливи, добре възпитани деца, но ето няколко съвета, за да се уверите, че им се отразяват добре. От запазването на забавлението до оставянето им да излетят от гнездото. Ето 10 съвета, базирани на изследвания за доброто родителство.

1.Не се заблуждавайте от височината им
Колкото и да са високи или колко пораснали изглеждат, децата ви все още са точно такива … деца. И родителите на по-големи деца особено трябва да помнят този факт. Периодът на развитие, известен като юношество, продължава около 10 години – от 11 до 19 години – и се счита за критично време за развитието на мозъка. Затова е важно да се има предвид, че дори когато децата растат, те все още са в период на развитие, което ще се отрази до края на живота им

2.Подкрепете срамежливите
Една малка скромност е едно, но децата с поведенческо потискане – черта, която се отнася до стеснителност, а също така и изключително предпазлививост към новите ситуации – може да са изложени на по-висок риск от развитие на тревожни разстройства, според изследователите. А родителите всъщност могат да влошат ситуацията.И така, как подкрепяте срамежливите деца? Ключът е да ги измъкнете от зоните им на комфорт, без да се опитвате да промените естеството им. Изследванията показват, че срамежливостта е част от характера на някои деца и много трудна черта за промяна. С други думи, по-добре е да се работи със срамежливостта, отколкото срещу нея.

3.Живей за момента
Възрастните са склонни постоянно да мислят за бъдещето, но децата – особено децата от предучилищна възраст (на възраст от 2 до 5 години) – живеят тук и сега. За да достигнат нивото на дете, родителите трябва да се научат как да живеят за момента. Това е особено вярно, когато става дума за комуникация с малко дете. Вместо да казват на 3-годишна възраст, че е време да се подготвят за някакви бъдещи действия, като например да отидат на училище, родителите трябва да дадат на детето си набор от инструкции. Заменете двусмислените твърдения като „почти е време за училище „с ясни, прости обяснения и указания, като например:“ Трябва да тръгнем за училище. Време е да си вземеш якето.“

4.Кажете им как се чувстват

Докато по-големите деца се считат за крале и кралици на самоизразяване, малките деца често нямат речника за правилно етикетиране на собствените си емоции. Децата на възраст от 2 до 5 едва започват да разбират емоции като страх, неудовлетвореност или разочарование.

Можете да помогнете на детето си да изрази себе си, като извиква такива емоции, когато ги видите. Например родител може да каже: „Разочароващо е, че навън вали и не можете да излезете да играете“.

5.Забави

Бързият график на зряла възраст не винаги зависи от спокойния темп на детството. „Децата се движат с по-бавна скорост“ и родителите трябва да се опитват да съответстват на това темпо, каза Клайн. Като насрочват допълнително време за малките неща, като рутинно лягане или пътуване до хранителния магазин, родителите могат да превърнат забързаните дела в по-смислено време с децата си, каза тя.

6. Ограничете разсейванията

Проверявате ли имейли или прелиствате емисиите си в социалните медии, докато прекарвате качествено време с децата си?

Трудно е да си наистина ангажиран с децата си, ако се разсейваш от куп други неща. И това разсеяно присъствие може да се отрази на децата, които може да почувстват, че всъщност не сте там, когато вниманието ви е разделено.

Децата не се нуждаят от вниманието на родителите си 24/7 и 100 процента от времето. Но когато децата Ви се нуждаят от вашето пълно внимание, трябва да им го дадете.

7.Бъдете учтиви

Искате ли да отгледате учтиви деца? Опитайте да добавите думите „моля“ и „благодаря“ към собствения си речник. Децата се научават как да си взаимодействат с другите главно, като наблюдават как възрастните го правят и след това сами моделират това поведение. Така че, ако се отнасяте към всички – от касиери и шофьори на автобуси до учители и членове на семейството с уважение и учтивост, има вероятност и вашите деца да „попият“ това поведение.

8. Не забравяйте, че тийнейджърските истерии са истински

Децата в юношеска възраст (на възраст от 11 до 19 години) се справят с много социален, емоционален и психически стрес, с който все още нямат способността да се справят. Това може да доведе до някои сериозни интриги, които могат да изненадат Вас като родител.

В такива ситуации родителите трябва да останат спокойни и да слушат децата си. Моделирането на уравновесено поведение е добър начин да научите вашите тийнейджъри какъв е правилния начин за справяне с целия този стрес.

9.Златното правило

Няма нужда да крещите на тийнейджъра си! Сериозно, просто не го правете. Колкото повече крещите на тийнейджър, толкова по-лошо ще се държат.

10.Придържайте се към основите

Има много различни начини за отглеждане на деца. Няма една формула, която да работи за всяко дете. Но със сигурност има някаква рецепта за успех, що се отнася до родителството, нали?

Първото основно правило да бъдеш добър родител е да насърчаваш сигурна и топла привързаност с децата си. По този начин те знаят, че техните нужди ще бъдат удовлетворени и че ще имат къде да отидат, когато се нуждаят от комфорт. И като пораснат, децата се нуждаят от свобода да изследват собствената си идентичност и да правят грешки, но по безопасен и съобразен с възрастта начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *