Частна или държавна болница да изберем за раждането

Categories БременностPosted on

Това е една от мислите, които се появяват на бъдещата майка в последните седмици на бременността, а понякога и от самото начало. Разбира се, когато хормоните бушуват, избора е още по-сложен.

За съжаление обаче отговора няма как да бъде еднозначен. С този избор, който ще направите, ще трябва да определите кое е приоритет за Вас. novorodeno-bebe

В частната болница:
-Цените в частните болници варират между 1500 и 4000лв за раждане.
-няма нужда да носите нищо допълнително, защото повечето неща са включени в цената. Болницата подсигурява бебешките пелени, нощниците за родилката и всичко останало от списъка за родилно. (Все пак е добре да попитате предварително дали и в избраната от Вас болница ще осигурят всичко)
-Храната е доста по-вкусна. В повечето частни болници работят с кетъринг фирми, които подсигуряват вкусна и разнообразна храна.
-Отношението към пациентите е като към „златни кокошки“ и затова Ви взимат детето и те се грижат за него за да може Вие да си почивате. Носят го по график за да може да го кърмите.
-Срещу допълнително заплащане в по-голямата част от болниците можете да си поканите допълнителна акушерка, дула (дулата е специално обучена жена, която помага на родилката без медикаменти да облекчи болките и я подкрепя емоционално в този така важен момент), може да присъства таткото, може да си поканите и цялата рода (предполагам), но все пак Ви съветвам да ги ограничите до минимум.

В държавната болница:
*Ако сте с избор на екип:
-Изобора на екип е в границите 450-1000лв.
-Разбира се и в държавните болници можете да си платите за да получите по-специално отношение.
-В избор на екип в повечето случаи е включена и ВИП стая, както и анестезиолог, но разбира се има и такива в които се плаща само за отделните компоненти.
-Бебето може да бъде при Вас денонощно, ако искате. Но ако не се чувствате добре екип от неонатолози се грижи за него и Ви го водят, коато пожелаете.
-Храната е ужасна! Ако имате близки, които могат да Ви носят нещо вкусно и домашно е препоръчително.

*Ако сте без избор на екип:
– Всичко е напълно безплатно
– Настаняват Ви в каквато стая има свободна и може да сте 4-5 (дори и повече) жени в една стая.

И в заключение ще споделя моя избор с двете ми деца.
Тъй като за мен беше важен лекарят, който ще води раждането, а не дали ще ям сьомга и аспержи или картофи с ориз без сол, се спрях на д-р Жекова от УМБАЛ „Св. Анна“. Заплатих за избор на екип 700лв с включен анестезиолог. Доволна съм от екипа, който се погрижи за мен. Разрешиха и на таткото да присъства, което за мен беше силна морална подкрепа. Изчакаха максимално пъпната връв да спре да пулсира (Отложено клампиране на пъпната връв). Дадоха ми детето веднага за така важният допир кожа до кожа. През целият ни престой бебчо е бил при мен, като за вечерното къпане го взимаха и веднага след това го връщаха при мен. Ако имах нужда от съвет неонатолозите се отзоваваха и ми помагаха.
ПП: Няма значение каква болница ще изберете, важното е там да се чувствате спокойни и да имате доверие в екипа, който ще се погрижи за Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *